بررسی التفات به توجه به بلاغت معاصر در سور مکی
پایان نامه
- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه الزهراء - دانشکده ادبیات، زبانهای خارجی و تاریخ
- نویسنده پری قهرمانی
- استاد راهنما وحیده مطهری محمود ویسی
- سال انتشار 1393
چکیده
التفات عبارتست از تغییر اسلوب و خطاب در کلام که این تغییر اسلوب نوعی تازگی و طراوت در متن ایجاد کرده و باعث برانگیختن نشاط و وجد و قوه خیال سامع می گردد. علمای بلاغت این فن را در ذیل مبحث (بیرون آوردن کلام از مقتضای ظاهر) ذکر کرده و گفته اند التفات عبارتست از: (بیان معنی به یکی از صورتهای سه گانه تکلم، خطاب و غیبت پس از بیان آن، به یکی دیگر از آن صور سه گانه، به گونه ای که بیان دوم برخلاف مقتضای ظاهر و انتظار مخاطب باشد. این اسلوب بلاغی در نزد علمای بلاغت قدیم با اصطلاحات متعددی آمیخته شده و محصور به ضمایر شش گانه بوده و حق معنایی و دلالی آن رعایت نشده است تا اینکه ابن اثیر دایره دلالی آن را گسترش داد و انواع آن را فزونی داد. و سایر علمای بلاغت بعد از وی هم، چنین شیوه ای را ادامه دادند. اما التفات در بلاغت جدید و معاصر دایره اش بسیار گسترش یافته و بانی آن حسن طبل رئیس دپارتمان عربی دانشگاه مدینه منوره می باشد که آن را درکتاب {اسلوب الالتفات فی البلاغه القرآنیه} شامل شش شاخص: ضمایر، صیغه ها، ساختار نحوی، ادوات، واژگان و عدد آورده است، و برای هریک به صورت اجمالی مثالهایی از قرآن کریم آورده است که این تحقیق نیز براساس این نظریه، التفات را در سوره های مکی مورد بررسی قرار داده است. روش پژوهش توصیفی– تحلیلی است، بدین ترتیب که پژوهشگر با توجه به بلاغت معاصر و جدید این مواضع را در سوره ها مورد بحث قرار داده تا تفاوت بلاغت جدید و قدیم در مورد التفات و تعریف و اطلاق آن در قرآن کریم مورد بحث و کشف قرار داده شود. در نهایت با بررسی داده ها مشخص شد که از میان شش نوع التفات مستعمل در قرآن کریم، ضمایر محور اصلی التفات در سوره ها می باشد و از آنجایی که هر التفاتی دارای هدفی بلاغی و توجیهی جمالی است؛ این نوع از التفات دارای بیشترین اغراض و اهداف در سورمکی بود. اغراضی از قبیل: تفخیم، تحقیر، تعظیم، تهدید، بشارت، ترغیب، و تفهیم معنا.
منابع مشابه
سیر تاریخی شناخت سور و آیات مکی و مدنی
به علت نقش آفرین بودن اطلاع از مکی یا مدنی بودن آیات و سور در مباحث قرآنی، تلاش برای شناخت و شناساندن آیات و سور مکی و مدنی در گذر دوره های مختلف از صدر اسلام تاکنون به اشکال گوناگون شکل گرفته است.در آغاز از صحابه رسول خدا(ص) در این باره سؤال می شد و در دوره بعد سخن صحابه و نیز تابعین در قالب روایاتی چون روایات قاعده گون در باب مکی و مدنی، روایات مختص به معرفی مکی و مدنی، روایات ترتیب نزول و اس...
متن کاملمعیارهای شناخت آیات و سور مکی و مدنی
این مقاله تعاریف «مکّی» و «مدنی» را بررسی می کند و روشهای سماعی و قیاسی شناخت آیات مکی و مدنی را طرح می نماید و گزارشی کوتاه از کار مستشرقان در این زمینه ارائه می دهد، سپس به بیان اهمیت و فواید شناخت آیات مکی و مدنی می پردازد و آنگاه ویژگیها و نشانه های لفظی و معنوی و بلاغی هر یک از آیات مکی و مدنی را دسته بندی و بررسی می کند.
متن کاملمقایسه اخلاق بندگی در سور مکی ومدنی
چکیده عبادت و بندگی حضرت باری تعالی مهمترین هدف خلقت انسان در قرآن معرفی شده است، ازاین رو این نوشتار برآن است تا به بررسی چگونگی ایجاد و نهادینه کردن اخلاق بندگی در قرآن به تفکیک سور مکی ومدنی پرداخته و با استخراج تفاوت ها وشباهت های موجود درشیوه تربیتی قرآن در دو دوره نزول آیات در مکه و مدینه به روشی شایسته دست یافته تا بر اساس آن شیوه ای مناسب، برای تربیت و ایجاد اخلاق بندگی در انسان اتخاذ ...
معیارهای شناخت آیات و سور مکی و مدنی
این مقاله تعاریف «مکّی» و «مدنی» را بررسی می کند و روشهای سماعی و قیاسی شناخت آیات مکی و مدنی را طرح می نماید و گزارشی کوتاه از کار مستشرقان در این زمینه ارائه می دهد، سپس به بیان اهمیت و فواید شناخت آیات مکی و مدنی می پردازد و آنگاه ویژگیها و نشانه های لفظی و معنوی و بلاغی هر یک از آیات مکی و مدنی را دسته بندی و بررسی می کند.
متن کاملمنابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
ذخیره در منابع من قبلا به منابع من ذحیره شده{@ msg_add @}
نوع سند: پایان نامه
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه الزهراء - دانشکده ادبیات، زبانهای خارجی و تاریخ
کلمات کلیدی
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023